Digitalt självplock!

vr-toppsnurra_1

Det har varit en höst som vi aldrig har upplevt förut och som vi hoppas att vi aldrig ska uppleva igen. För oss som älskar att gå på teater tändes först ett ljus i tunneln – som sedan släcktes ganska snabbt. Inställt överallt… Styrelsen i Scenpass Stockholm har också varit tvungen att ställa in en rad planerade medlemsaktiviteter.  Vi blickar framåt och hoppas på en vår när vi får träffas! Under tiden har vi letat fram en rad färska och fina digitala tips från våra Stockholmsscener. 

Scenkonstmuseet skulle ha visat den nya utställningen för oss – en aktivitet som vi var tvungna att ställa in. Personalen hälsar att de ser fram emot att bjuda in oss igen! På museets hemsida hittar du minivisningar med museets personal, historier ur samlingen och nedslag bakom kulisserna. Se här.

*

Vi kan rekommendera Visit Stockholms sida som har förslag på en lång rad digitala aktivteter i sitt kalendarium under DIGITALT! Se här.

Dödsdansen på Maximteatern, foto Mattias Edwall

Nu kan du streama DödsdansenMaximteaterns uppsättning av August Strindbergs klassiska mästerverk i regi av Stefan Larsson. Rollen som artillerikaptenen Edgar spelas av Mikael Persbrandt, hustrun Alice av Lena Endre och den avlägsna släktingen Kurt av Thomas Hanzon. Se här.

*

Berwaldhallens Play-sida  kan du se och lyssna på fantastiska konserter och klipp med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Se här.

*

På  Kulturhuset Stadsteater Play finns mycket trevligt att botanisera bland! När det gäller teater och scenkonst kan du se en rad samtal, och en del klipp från föreställningar på Soppteatern m.m. Missa inte heller ”2 meter – en närgången dokumentärserie om teaterkonst, enligt folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer”. Det skulle ha blivit en föreställning (Bruset av Fredrik ”Benke” Rydman) men det blev istället en mockumentär, om vad som händer med en föreställning när världen drabbas av en pandemi. Se här.

Foto Operan

Operan matar sin Playsida med nyheter. Nu kan du se Georges Bizets Carmen, en av världens mest älskade operor. Johanna Garpe, känd för att arbeta med tydliga samtidstolkningar, är regissören bakom den här kritikerrosade uppsättningen från förra året. Skynda, skynda att se – bara 4 dagar kvar! Se här.

*

På Operan Play Konsert ser du ”Hyllningskonsert Jenny Lind 200 år”. En av operavärldens mest firade och älskade sångerskor hade en livshistoria som är en fascinerande berättelse om mod, utsatthet och enastående artisteri. I denna konsert, inspelad på Kungliga Operan i oktober 2020, hyllar den svenska sopranen Camilla Tilling ”den svenska näktergalen”. Se här.

Är det krig än? på Teater Galeasen, foto Jens Sethzman

Streama Är det krig än?Teater Galeasens hemsida. Är det krig än? är ett filmat verk i 10 scener, en mörk och humoristisk pjäs som utforskar det mänskliga och omänskliga i ett samhälle under konstant hot. Av samtida ryska dramatikern Mikhail Durnenkov. Föreställningen fick strålande recensioner när den visades live vid några exklusiva tillfällen tidiigare i höstas. Se här.

*

Folkoperans digitala tjänst heter Folkoperan Replay och här hittar du en filmad dokumentation från 2015 av Verdis passionerade operadrama La Traviata. En kamp mellan konventionerna och det otillåtna, gränslösa – i regi av Folkoperans konstnärliga ledare Mellika Melouani Melani.
Här kan du också se Satyagraha, en opera av Philip Glass, i regi av Cirkus Cirkörs konstnärliga ledare Tilde Björfors. Om den unge Mahatma Gandhis tid i Sydafrika – den tid då han upptäckte Satyagraha, sanningens väg, det som skulle bli början på det vi kallar civilt motstånd. Från 2016. Se här.

*

Konserthuset Play finns konserter med Kungliga Filharmonikerna, filmer för barn och mycket annat. Den 26 november kl 19 kan du se en livesändning med Kungliga Filharmonikerna: Alan Gilbert dirigerar Den galna hunden och två klassiker. Se här.

Magnus (Mankan) Nilsson i Driving Miles, foto Jonas Holmberg

För ett antal år sedan åkte Scenpass Sthlm på en teaterresa till Södertälje och såg Driving MilesOktoberteatern. Det var en otroligt fin upplevelse! Nu kan du se föreställningen av Henning Mankell, i regi av Ninne Olsen, med Magnus (Mankan) Nilsson, Olle Steinholtz och Johan Setterlind på Oktoberteatern Play. Om den norske skrothandlaren som får skaka hand med jazzlegenden Miles Davis. Se här.

*
Dramaten Play har ett brett utbud! Vi rekommenderar att passa på att se Mats Eks version av Utvandrarna, av Vilhelm Moberg, dramatisering Irena Kraus. Premiär 2014. Rolf Lassgård och Stina Ekblad är Karl-Oskar och Kristina i denna uppsättning, med scenografi av fotografen Aida Chehregosha. ”Det är en unik iscensättning som suveränt blandar bredd med humor och dansinslag”, skrev SvD. Se här.

Från Unga Klaras föreställning För att jag säger det, foto Anna Drvnik

Unga Klara visar ett tiotal av sina föreställningar på Unga Klara on Demand. Här finns scenkonst för alla åldrar! X (2015), Vitsvit (2015), Girls will make you blush (2016), För att jag säger det (2019), Alltet (2016), Torget (2018), Lammungarnas fest (2014), Som man sår (2017) och Ocean (i samarbete med Lumor teater 2018). Filmversionen av teaterföreställningen De jag egentligen är (2020) finns tillgänglig både på svenska och engelska. Se här.

*

Dockteatern Tittut visar föreställningar online – som du kan köpa biljett till. Före och efter föreställning ses publik och utövare i ett interaktivt möte med dockor och skådespelare. Det kostar 100 kr per hushåll. Se här.

Berätta på:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

På gång med Scenpass Stockholm

Fan ska vara teaterdirektör!

Regissören, teaterchefen och numera doktoranden Carolina Frände redovisar sitt forskningsprojekt som handlar om konstnärligt ledarskap i den svenska teaterbranschen. Detta sker under tre kvällar på

Läs mer »

Hem

Evenemang

Samarbetsscener

Arkiv

Bli medlem

Kontakt

Om Scenpass Stockholm

Riksteatern

Formalia