Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/9/1/scenpass-stockholm.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/9/1/scenpass-stockholm.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/9/1/scenpass-stockholm.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/9/1/scenpass-stockholm.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Digitala tips i maj - Scenpass Stockholm

Digitala tips i maj

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/9/1/scenpass-stockholm.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Vi fortsätter med våra digitala scenkonsttips! Och vi hoppas att vi snart kan få tipsa om lite livs levande sommarteater utomhus!

Teater Tribunalen sänder nytt poddrama

På Teater Tribunalens hemsida kan du nu lyssna på ett nyinspelat kammarspel i två akter av Jan Käll – om det kulturella kalla kriget. BUDBÄRAREN skildrar den tämligen okända historien om de underliggande orsakerna till den abstrakta expressionismens exempellösa internationella framgångar.

BUDBÄRAREN utspelar sig i New York på 1950-talet. Konstnären Gottlieb är övertygad om att han genom sina abstrakta målningar ger uttryck för det undermedvetna, för sin fria själ. Han är berömd och uppburen. Han är den internationella konstpublikens favorit. Men när hans mecenat, museimannen Nelson, dyker upp och när Gottliebs hustru Vanessa börjar gräva i saken, förändras bilden. Vems ärenden går egentligen Gottlieb?

Läs mer och lyssna här.

Ta del av Scenkonstbiennalen 18-21 maj

Scenkonstbiennalen är ett stort bransch-event som arrangeras av Scensverige och som går av stapeln vartannat år. I år var det länge osäkert om det skulle gå att genomföra eventet, men nu står det klart att det sker digitalt, med den stora fördelen att programmet är öppet för alla!

Förutom de 11 utvalda föreställningar som kommer att visas, fylls programmet med möten, seminarier, paneldebatter och workshops.

I år är alltså alla punkter gratis och öppna för alla som är intresserade – följ händelserna via Scensveriges hemsida www.scensverige.se.

Läs hela programmet här.

Läs mer om de utvalda produktionerna här.

Missa inte Riksteatern Play!

Björn Säfsten, foto Klara G.

På Riksteatern Play hittar du flera föreställningar som kan streamas, bl.a. den helt nya dansföreställningen I SJÄLVA VERKET av koreografen Björn Säfsten, som handlar om den samtida dansen. Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de tolkas och finns det ett rätt sätt att förstå dans?

Du kan också se DOMEDAGEN med naturskildraren Martin Emtenäs och musikern Stefan Sundström, TAHA, om den palestinske hyllade poeten Taha Muhammad Ali, skriven och framförd av den mästerlige skådespelaren Amer Hlehel och INNAN JORDEN BLEV RUND, efter ett manus av Sophie Helsing och i regi av Ellen Lamm.

Riksteatern Play hittar du här.

Digital dans – av hög kvalitet!

CORONASESSIONS. Dansarna Johanna Albertsson and Kristine Vestby Holstad. Foto kompaniet.

Om du gillar samtida dans så tipsar Dansens Hus i Stockholm på sin hemsida om verket MUD OF SORROW: TOUCH av Akram Khan, med två av världens mest berömda dansare, Akram Khan och ryska ballerinan Natalia Osipova. Se här.

Och om du föredrar balett så ska du inte missa SONATRA som ligger på Operan Play just nu (20 min). Joseph Sturdys beställningsverk för Kungliga Baletten är en hyllning till den manliga dansaren. Se här.

För första gången uppförs dansikonen och legenden Rudolf Nurejevs version av SVANSJÖN på Kungliga Operan. Och just nu repeterar Kungliga Baletten inför denna baletternas balett. På Operan Play ser du en film från repetitionsarbetet! Se här.

Nu har du också chansen att upptäcka norska konstnärer och artister som du kanske inte kände till. Norska danskompaniet Jo Strømgren Kompani har under pandemin ordnat s.k. CORONASESSIONS en gång i veckan tillsammans med Dansens Hus i Oslo. Två artister träffas för första gången, på en scen med scenografi, kostymer, ljusdesign – och sedan ser vi vad som händer… Det har blivit en rad fantastiska möten! Jo Strømgren är en koreograf som har anlitats av flera stora scenen i Sverige under de senaste åren, bl.a. Norrlandsoperan och GöteborgsOperans Danskompani. Se klippen här.

Se BERUSADE på Dramaten Play

BERUSADE, foto Dramaten.

På Dramaten Play finns nu BERUSADE, av ryske dramatikern Ivan Vyrypaje, i regi av Tobias Theorell. Från barn och fulla får man höra sanningen, sägs det. Och i den här pjäsen möter vi inte mindre än fjorton kalasfulla personer under en händelserik natt laddad med insikter, infall och livsavgörande överraskningar.

Ivan Vyrypajev är en av den moderna ryska teaterns allra främsta dramatiker och spelas flitigt både i Ryssland och internationellt. I Sverige har vi kunnat se hans pjäser ILLUSIONER och OMFAMNINGAR på Teater Galeasen.

Se BERUSADE här.

Berätta på:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

På gång med Scenpass Stockholm

Fan ska vara teaterdirektör!

Regissören, teaterchefen och numera doktoranden Carolina Frände redovisar sitt forskningsprojekt som handlar om konstnärligt ledarskap i den svenska teaterbranschen. Detta sker under tre kvällar på

Läs mer »

Hem

Evenemang

Samarbetsscener

Arkiv

Bli medlem

Kontakt

Om Scenpass Stockholm

Riksteatern

Formalia