Digitala tips från London och New York

romeoojulia

Det är spännande att ta del av scenkonst från de stora metropolerna! Vi har kollat läget på nätet och hittat några guldkorn.till exempel på Metropolitan i New York, Shakespeare’s Globe och National Theatre i London. Men även samlingssajter där du kan leta själv. 

Digital scenkonst från Storbritannien och USA

På The Metropolitan (New York) kan du se både kostnadsfria och avgiftsbelagda konserter av mycket hög kvalitet. Ett tips är att starta ett gratis pröva-på-abonnemang som räcker i 7 dagar. Se här. Den här veckan hedrar Nightly Opera Streams – som är gratis att titta på – Franco Zeffirelli, den italienska operaregissören som arbetade med opera, teater och television. Man visar bl.a. TOSCA, DON GIOVANNI, CARMEN och TURANDOT. Se här.

Via den här länken får du tips om spännande scenkonst online – från Time Out (New York).

Ungefär 75 kr/månad kostar det att signa upp sig hos BroadwayHD som erbjuder ett brett utbud av teater, film och musikal – från Broadway! Se här.

För cirkusälskare kan vi rekommendera en film med Cirque du Soleil, där det kända kompaniet från Kanada visar smakprov från akrobatiska övningar, s.k. contortion acts, från olika föreställningar, som du kan ta del av via Youtube – här.

Shakespeare då? Jo, Och om du vill se hela utbudet på The Shakespear Globe (London) kan du signa upp dig här. Eller så tittar du på dessa filmer via Youtube:

Shakespeare’s Globe’s ROMEO AND JULIET
Shakespeare’s Globe’s RICHARD II

För 100 kr per månad kan du se en hel rad olika fantastiska pjäser på National Theatres (London) hemsida. Vad sägs om Angels in America, Antigone, Othello, Medea, Three Sisters m.fl. i National Theatres regi? Se här.

Via dessa länkar får du tips om spännande scenkonst online – via Time Out (London). Och via WhatsOnStage (UK).

Och medan vi är i London så kanske du vill följa med på en guidad tur runt Tate Modern, till utställningen med Andy Warhols konst, som fick stänga p.g.a. pandemin. Se här.

Se IDIOTEN digitalt och gratis på Dramaten Play

David Dencik som Mysjkin, foto Roger Stenberg

Mattias Andersson tar avstamp i Fjodor Dostojevskijs klassiker för att undersöka vilken relevans romanens etiska, politiska och existentiella frågeställningar har i vår samtid. En polyfoni av röster och texter från 1869 till 2015. Ses på Dramaten Play till 31 mars. Finns med engelsk text.

Furst Mysjkin är en godhjärtad person. Han tänker alltid på andras bästa, möter alla med förståelse. Inte konstigt att hans omgivning blir provocerad. Är han i själva verket efterbliven? Eller har han en dold agenda? Och är det egentligen godhet att visa generositet och dela med sig om man är född privilegierad?

Se IDIOTEN här

Läs Dag Kronlunds krönika om Gunnel Lindblom

Foto Dramaten

Dag Kronlund, Dramatens arkiv och bibliotekschef, har hållit flera uppskattade föreläsningar för Scenpass Stockholms medlemmar. Här skriver han en krönika för Dramaten om skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom.

”Men Gunnel ville vidare. Hon ville regissera. När Bergman 1972 skulle sätta upp Ibsens Vildanden bad hon honom att få bli hans regiassistent. Bergman var negativ – skulle en av hans främsta skådespelerskor bli regissör?”

Läs mer via länken!

Välkommen till Unga Klara Salong: Ett musikaliskt samtal med Mikael Karlsson

Mikael Karlsson, foto Niklas Alexandersson. Julian Vigil, foto privat.

Under våren 2021 arrangerar Unga Klara en gång i månaden digitala salongssamtal som tar upp och belyser teaterns arbete med föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar utifrån olika perspektiv. Samtalen är gratis, men förbokning krävs. Du mejlar till bokning@ungaklara.se och Unga Klara skickar en länk till samtalet på Zoom.

Den 24 februari är du välkommen att ta del av och delta i ett salongssamtal via Zoom med kompositören Mikael Karlsson som har skrivit den suggestiva musiken till teaterföreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Samtalspartner är Unga Klaras pedagog Julian Vigil. Mikael har bland annat arbetat med koreografen Alexander Ekman och Anne Sofie von Otter. Läs mer här.

Berätta på:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

På gång med Scenpass Stockholm

Fan ska vara teaterdirektör!

Regissören, teaterchefen och numera doktoranden Carolina Frände redovisar sitt forskningsprojekt som handlar om konstnärligt ledarskap i den svenska teaterbranschen. Detta sker under tre kvällar på

Läs mer »

Hem

Evenemang

Samarbetsscener

Arkiv

Bli medlem

Kontakt

Om Scenpass Stockholm

Riksteatern

Formalia